Predstavitev segmentacije

V tem poglavju je strnjeno predstavljena stavčna segmentacija.

Glavno vodilo za razmejevanje povedi je kombinacija končnega ločila, presledka in besede, zapisane z veliko začetnico. Temu se pridružujejo dodatna pravila, ki zajemajo okrajšave. Te se namreč zapisujejo s piko, ki je lahko hrati tudi končno ločilo (kadar okrajšava stoji na koncu povedi, npr. 'itd.') ali pa ne (kadar okrajšava stoji sredi povedi, recimo 'tj.'). Končen nabor okrajšav, ki spadajo v eno in v drugo kategorijo, je vključek v orodje Obeliks.

Za segmentacijo nestrandardnih besedil veljajo še dodatna pravila:

⬥ V celotnem tvitu preverimo, ali je avtomatska stavčna segmentacija pravilna. V smernicah konec stavka (oz. povedi v slovenistični terminologiji) za lažjo predstavo označujemo s simbolom ¶.

⬥ Če del tvita deluje kot samostojen stavek, ga tako tudi obravnavamo (“@multikultivator Najbrž ne . ¶ :) ¶ Kot rečeno : bolje BO . ¶ Zrihtamo , ko utegnemo . ¶ ( PS : tudi v veselje " konkurence " ;)”).

⬥ Merilo za konec stavka je predvsem ločilo, ki deluje kot končno v stavku, npr. pika, klicaj, vprašaj, narekovaj ali večpičje (“Kaj praviš ? ¶ Aha !”).

⬥ Če ni dobrega razloga, da nekaj obravnavamo kot dva stavka, naj ostane eden (“@urosgruber pri meni naloži CSS .. kar pa ne pomeni , da stran zgleda lepo :)“ → en stavek, ker večpičje deluje bolj kot vejica, ne kot pika).

⬥ Konec tvita je avtomatično tudi konec stavka, zato tega ne označujemo.

Težji primeri:

⬥ Večpičje:

    ■ Ponavadi je končno ločilo (“@SLO_Super_Visor po moje se jo izogiba kot hudič križa. ¶ Glavn da on spet laja … ¶ :-)))))”).
    ■ Včasih označuje zgolj elipso ali zamolk sredi stavka – v takšnem primeru ni končno ločilo (“To se mi zdi ... neumno.”).

⬥ Imena (@ime), emotikoni (\o/) ali emojiji (👳) in heštegi (#hešteg):

    ■ Če se pojavljajo sredi stavka, so del stavka (“neka baka :) uleti pa praša če loh gre kr naprej”, “sej #tarca je pa dons kr ok”, “sej je rekla @Sandra d je treba to drgac”).

    ■ Če se pojavljajo na začetku tvita, jih obravnavamo kot del prvega stavka (“@TadejTrcekTITO @lucijausaj @JJansaSDS titek, ne seri. odv. častno razsodišče je JE zgolj za odvetnike.”).

    ■ Če nadomeščajo končno ločilo, zaznamujejo konec stavka (“kot da je to važn :)) ¶ nobenga to ne briga vec sploh”).

    ■ Če sledijo končnemu ločilu, jih obravnavamo kot samostojen stavek (“Sonce, sneg in pot pod noge! ¶ :) ¶ Gremo v hribe!”).

    ■ Če je pri koncu stavka nanizanih več imen, emotikonov ali heštegov, za konec stavka velja zadnji element (“itak ne morm sploh keša dvignt :) @tibonalta #broke” → konec stavka je hešteg #broke).

Segmentacija govorjene slovenščine je zaenkrat izvedena ročno na podlagi prozodično oz. semantično zaključenih enot.


Revision #15
Created 12 November 2023 17:37:20 by Tina Munda
Updated 30 November 2023 12:08:36 by Tina Munda